FRYKTET HØYE STRØMPRISER: Det var en ulmende fremtidsbekymring for økte strømpriser som fikk Per Oddvar Mære til å investere i to solcelleanlegg. 

Solcelleanlegg gir korndrift med strømutgifter lik null hele sommerhalvåret

Per Oddvar Mære valgte å runde av bondekarrieren med nysatsning på to solcelleanlegg på familiegården i Trøndelag i 2020. Fire år senere synes han det er ganske behagelig at både han og nye generasjoner slipper å tenke på strømregninga gjennom sommerhalvåret.

– Vi har nok alltid vært litt nysgjerrige og tidlig ute med ting her på gården. Det var min bestefar som startet her med nybrottsbruk og bygget opp gården fra rundt 1915. Fra starten med to kyr er det mye som har skjedd, forteller Per Oddvar, som overtok gården som tredje generasjon etter sin far i 1982.

Som fersk bonde bygde Per Oddvar om til løsdriftsfjøs som den første i området. Fra vellykket drift med 140 tonn melkekvote førte utviklinga etter hvert til avvikling av melkeproduksjon og kyr. I dag er det korn som gjelder på gårdens 210 mål med jord.

– Etter at vi sluttet med ku ble driftsbygningen bygget om til korntørke og garasjeanlegg, forteller den pensjonerte bonden, som har gitt stafettpinnen til sønnen og fjerde generasjon på familiegården på Skatval i Trøndelag.

Fryktet økte strømpriser

Det var en ulmende fremtidsbekymring for økte strømpriser som fikk Per Oddvar, i samråd med påtroppende arvtaker, til å ta valget om å investere i to solcelleanlegg for noen år siden.  

– Vi så et potensiale for å spare strøm. Strømprisene hadde allerede begynt å stige og vi hadde en formening om at dette bare ville fortsette med nordisk kraftsamarbeid og Acers energipakker, sier Per Oddvar.

Han skulle få skammelig rett i sine antagelser.

MINIMAL STRØMREGNING:  Fra april til september har bonden en minimal strømregning som er så og si null. Det er behagelig og ikke ha strømregning i disse månedene, fastslår Per Oddvar Mære.

Knirkefritt samarbeid

Leverandørvalget falt på Solenergi Norge AS.

– Dette var litt tilfeldig, da jeg har et bekjentskap som var med å starte opp firmaet. Samtidig var det ikke så mange tilbydere som var aktuelle i området på den tida, forteller Per Oddvar.

Høsten 2019 var avtale om solcelleanlegg signert, og i februar året etter var de to solcelleanleggene på plass og i drift på gården.

– Det var en rask og god prosess fra tankestadiet frem til avtale om løsning og pris. Jeg vil spesielt berømme edruelige vurderinger i forhold til dimensjonering av anlegget til vårt bruk og behov. Monteringsjobben gikk veldig kjapt. Det tok vel ikke mer enn 2,5 dager før solcelleanleggene var ferdig montert på taket, koblet opp og i drift. Alt har gått knirkefritt og vedlikeholdsfritt siden. Vi er veldig godt fornøyde og kan trygt anbefale Solenergi Norge som leverandør av solcelleanlegg, fastslår den pensjonerte bonden.

Gevinst å hente i mange år

I dag er det altså to solcelleanlegg på taket på driftsbygningen på Lyngset. Ett anlegg for hver husstand.  

– Grunnpilaren i beslutningen om å satse på solcelleanlegg var selvfølgelig at det måtte gi lønnsomhet på sikt. Med investeringa vi gjorde, vil det ta ni til ti år før vi begynner å gå i pluss. Med et anlegg som har beregnet levetid på 25 år med 80 prosent effekt, vil det være en god gevinst å hente i mange år, mener Per Oddvar.

Han legger til at de også fikk støtte gjennom Enova til investeringen.

En annen ting som er viktig å huske på, er at selv om strømprisen er lav påløper fastavgifter med nettleie og andre påslag linket opp mot eget forbruk.

– Disse utgjør ofte en større del av “strømregninga” enn selve strømprisen, påpeker Per Oddvar.

SAMLER SOLSTRÅLER: Solcelleanlegget på Lyngset Gård er levert av Solenergi Norge.

Så og si null fra april til september

Gården har et strømforbruk på 70.000 kWh i året. Av dette står solcelleanleggene for en produksjon på 30.000 kWh i året. Det betyr at solcelleanlegget står for nær halvparten av det totale strømforbruket i korndrifta, noe som også er i tråd med forhåndsberegningene og forventningene til anlegget.

– Fra april til september har vi ei minimal strømregning som er så og si null. Det er behagelig og ikke ha strømregning i disse månedene, fastslår den pensjonerte bonden, og legger til at de også selger overskuddstrømmen de ikke bruker til strømleverandørene. Her har de nå en løsning med fastpris for det ene anlegget.

Overskuddstrømmen går ut på det felles strømnettet, noe som gir litt penger inn og også kan bidra til en liten kostnadsreduksjon i strømprisen for fellesskapet.  

Med investeringa i solcelleanlegg på 31,5 kWp med produksjonsmål på 30.000 kWh i året, har gården i Skatval lagt et godt grunnlag for fremtidige kostnadsbesparelser for fjerde generasjon på gården.  

Størst på landbruk

Siden Solenergi Norge startet opp med nøkkelferdige solcelleanlegg i 2018, har de vokst seg store på leveranser til landbrukseiendommer i hele Norge.

– Dette er vårt største kundesegment, leveransen til denne flotte gården i Trøndelag er en ganske typisk leveranse for oss, forteller salgs- og markedssjef Kim Brandsnes.

– Hva er de viktigste vurderingene for et nytt solcelleanlegg?

– Det skal være et anlegg skreddersydd for kunden. Det skal være tilpasset kundens behov samtidig som investeringa skal gi god avkastning. Vi er opptatt av at anlegget skal også passe estetisk godt inn på gårdsbygningene, samtidig som løsningen skal være trygg, god og sikker, sier Brandsnes.

Vi vil opplyse om at Per Oddvar Mære i dag har deltidsjobb som selger i Solenergi Norge. Dette skjedde i etterkant av investeringen i eget solcelleanlegg på gården.

Invester i solenergi!

Solenergi Norge AS er en nasjonal leverandør av komplette solcelleanlegg. Vi leverer komplette, driftssikre og lønnsomme solcelleanlegg for landbruk, næring og industri.

Lurer du på hvor lønnsomt det kan være for deg å investere i solenergi? Ta kontakt. Vi kommer gjerne på befaring!